, най-голямата англоезична медия в България, стартира нова поредица от интервюта - “

...
, най-голямата англоезична медия в България, стартира нова поредица от интервюта - “
Коментари Харесай

Ambassador Talks: България има голям потенциал за растеж според Датския посланик Йес Брогаард Нилсен

, най-голямата англоезична медия в България, започва нова поредност от изявленията - „ “ – състояща се от изявленията с посланици или ръководители на дипломатически задачи, упълномощени в България. Целта е да разберем тяхната позиция и мнение по отношение на текущите събития и връзки – вътрешни, двустранни, и интернационалните. Всяко изявление ще има конкретни 10 въпроса.
 intro3
Първият ни посетител беше посланикът на Китай Негово превъзходителство господин Дун Сяодзюн. Интервюто му можете да прочетете .

Днес посетител ни е посланикът на Дания, Негово превъзходителство господин Йес Брогаард Нилсен. Благодарим на Датското посолство и на господин Нилсен, че ни предоставиха тази опция да споделим с нашите читатели какво мисли Негово Превъзходителство за връзките сред България и Дания. Повече информация за формата на поредицата и по какъв начин можете да се свържете с нас ще намерите след изявлението по-долу. Приятно четене!

1. Как бихте оценил политическите и икономическите връзки сред България и Вашата страна?

Дания и България поддържат доста положителни двустранни връзки. В интерес на истината нашите дипломатически отношения  не престават към този момент 90 години и датират от 1931 година Също по този начин, доста датски компании са почнали бизнес и са се открили в България, и близо 70 000 датски туристи посещават вашата страна всяка година. Много българи идват в Дания да учат или работят. Така че нашите връзки са положителни и те се укрепват всеки ден посредством многочислените контакти сред хората и посредством непрестанно възходящото бизнес съдействие.

2. Как, съгласно Вас, биха могли да се подобрят връзките ни в близко и по-далечно бъдеще?

България е европейска страна с европейска история и просвета. След края на комунизма България стартира да работи в посока слагането на страната в средата Европейското семейство. И през цялото време Дания поддържа тази цел. България към този момент е член и на Европейски Съюз, и на НАТО, а скоро и на Организацията за икономическо сътрудничество и раз. Така че в прочут смисъл може да се каже, че България съумя.

Но това е непрекъсната битка. Всеки ден би трябвало да работим интензивно, с цел да поддържаме институциите, които са в основата на демокрацията: независимост на словото, свободни избори, господство на закона.

Най-добрият метод да подобрим още повече нашите двустранни политически връзки е България и Дания както поотделно, по този начин и дружно да работят за спазването на върховенството на закона на национално и интернационално равнище.

Много се веселя да видя, че България се причисли към останалите членки на Европейски Съюз в поддръжката на Украйна против противозаконната и нападателна Руска война. Когато поддържаме Украйна, ние поддържаме правилото на върховенството на закона в интернационален проект.

По отношение на двустранните бизнес връзки е подходящо да се прегледа и върховенството на закона. Ако желаете бизнесът да процъфтява, е належащо да се борите с корупцията и да изградите правна система, на която можете да се доверите. Мисля, че България е постигнала прогрес от 90-те години на предишния век, само че би трябвало да се направи още.

България има огромен капацитет за напредък.

Продължаващата цифровизация на двете страни несъмнено е фактор, който уголемява опциите за бизнес връзки сред Дания и България. Това е бранш, в който виждам огромен капацитет за съдействие сред нашите две държави.

3. Какво, съгласно Вас, е мястото на България в актуалния свят? 

Бих споделил, че мястото и ролята на България в актуалния свят са одобрени: тя е пълноправана членка на Европейският съюз. Нещо повече, географското разположение на България я прави интересна дестинация за компаниите, които желаят да влагат и да развиват бизнес в нея.

4. Ако би трябвало да рекламирате България пред вложители от Вашата страна, кои са петте най-важни преимущества, които бихте показал?

На първо място, бих отбелязал, че България е член на Европейски Съюз. Второ, географското й местоположение я прави подобаваща за търговия с доста важни държавни отвън Европейски Съюз. Трето, ниските налози постоянно се правят оценка. Четвърто, високо-образованата работна мощ. И най-после, акцентът върху увеличението на цифровизацията също е значимо преимущество, макар че в този сектор трябва да се направи повече.

5. Смятате ли, че България би могла да усъвършенства имиджа си и в случай че да, бихте ли споделил концепция или съвет?

Датчаните, които познават България, притежават знанията си главно от това, че са посещавали страната като туристи. Някои предприемачи също познават България, тъй като са имали бизнес връзки с български компании. Смятам обаче, че България може да бъде брандирана по-добре и в туристическо, и в бизнес отношение.

По отношение на туризма България е доста повече от Черноморското крайбрежие: имате красива природа, винопроизводство и завладяваща история.

От позиция на бизнеса България би могла в брандинга си да подчертае някои от гореизброените преимущества.

6. Кои са трите най-важни събития за посолството до края на годината?

На първо място в България предстоят парламентарни избори, които се организират в един извънредно турбулентен интервал освен за България, само че и за цяла Европа. Тези избори са значими, тъй като ще определят посоката, в която ще се движи България през идващите години.

Друга значима тематика за нас е Планът за възобновяване и резистентност. България в действителност има потребност от този проект, който ще бъде като подсилваща инжекция за стопанската система и за българските жители. Ще следим осъществяването на проекта, с цел да сме сигурни, че парите ще бъдат изразходвани по разпоредбите и за планове, потребни за страната.

Не на последно място, войната в Украйна остава на дневен ред. България беше една от първите страни, които одобриха бежанци от Украйна и протегнаха ръка на другар в потребност. Но е значимо поддръжката за Украйна да продължи макар многото проблеми, произлизащи от войната. Посолството следи от близко настроенията в България.

Разбира се, посолството на Дания също възнамерява да бъде част от няколко културни събития до края на тази година.

7. В каква степен пандемията от Ковид-19 засегна връзките сред България и Дания?

COVID пандемията по никакъв метод не е повлияла на връзките сред двете страни.

Дания е една от държавите с най-голям % на имунизация в Европа и се радваме, че успяхме да помогнем за минимизиране на резултата от вируса. Вярваме, че имунизацията е доста значим метод за по-бързото справяне с вируса COVID-19. Очевидно е, че по-голямата част от приетите в болница с COVID-19 българи са неимунизирани. На всичкото от горната страна България има висок брой умряли от короновирус. Надявам се повече българи да решат да се имунизират и пандемията да остане зад тила ни час по-скоро.

8. Какъв съвет бихте дал на българите, които желаят да развиват бизнес с ваши сънародници?

В Дания нивото на доверие е високо. Следователно е съвсем елементарно да се прави бизнес. Когато една компания се разширява сред нови пазари има доста незнайни фактори. Така че би трябвало да се построи доверие. Затова бъдете транспарантни и работете „ добросъвестно “. Бъдете директни и адресирайте проблемите. Трябва да сте честни относно провокациите и проблемите, за да може те да бъдат решени.

9. Разкажете ни за себе си - каква е била професионалната Ви дипломатическа кариера, от какъв брой време сте в България и кои са най-интересните за Вас места или даже ястия в България?

В България съм от малко повече от година. Преди да бъда дипломат на Дания в България, заемах разнообразни позиции в датското Министерство на външните работи, само че множеството от тях бяха ориентирани към въпроси, свързани с Европейски Съюз. Бях командирован в датското непрекъснато посланичество в Брюксел по време на последното датско председателство на Европейски Съюз. Това беше доста забавно, само че и работата беше забележителна.

С моето семейство разгледахме доста места в България, само че към момента има доста завладяващи локации във вашата страна, които желаеме да посетим. Идвайки от Дания, където нямаме планини, ние доста ценим българската география. Изкачването на Витоша, достигането до Черни връх и на наслаждавайки се на невероятната панорама към красива София е едно от обичаните ми прекарвания. Също по този начин, българската кулинарна сцена е доста завладяваща и вкусна. С наслаждение пробвах хубавото българско вино, а узрелите ви домати са най-хубавите, които съм опитвал. Когато седнете на сянка в топъл безоблачен ден и опитате узрелите на слънце домати в шопска салата, е мъчно да не се влюбите в България.

10. Ако би трябвало да опишете България единствено с три думи, кои биха били те?

Свързвам България с доста хубави неща, освен с три. Но в случай че би трябвало да го огранича единствено до три, те са: планини, домати и гостолюбие.

Пожелаваме на дипломат Йес Брогаард Нилсен прелестен престой в Датското посолство в София. И му благодарим за благите думи и че се съгласи да взе участие в това изявление. Нашите читатели могат очакват идващото ни изявление на 3 октомври.

Кариерата на дипломат Йес Брогаард Нилсен стартира в Министерството на храните, земеделието и рибарството през 1995 година След това той стартира работа в датското Министерство на външните работи до 2001 година Първата му задача е в датското посолство към Организация на обединените нации във Виена. През идващите години е част от Постоянното посланичество на Дания в Европейски Съюз. Преди да стане дипломат на Дания в България, сред 2012 и 2021 година, Н. Пр. Йес Брогаард Нилсен ръководеше разнообразни отдели в министерствата на храните, земеделието и рибарството, външните работи и бизнеса. Посланикът има бакалавърска степен. по стопанска система от Калифорнийския университет в Лос Анджелис и магистърска степен по стопанска система от университета в Копенхаген. Освен това приказва свободно британски, немски и френски. Женен е и има две деца.

Представителите на посолства в България могат да се свържат с Новините за повече информация на   

Novinite.com (Sofia News Agency) е най-големата англоезична медия в България, отразявайки вътрешни и интернационалните вести повече от 20 години. Агенцията се чете допълнително от 120 страни по света. Архив с новините се съхранява от години в доста държавни и бизнес институции и уебсайтът се цитира всекидневно в международен мащаб.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР